Kulturystyka Nowej Generacji !!!

Kulturystyka
Dzisiaj mamy: 10 maja 2024 | Osób Online: 1



 
Dieta CRON 30 marca 2011
Dieta CRON jest dietą bogatą w składniki odżywcze. Twórcami diety są Roy Walford, Lisa Walford, i Brian M. Delaney. Dieta CRON polega na ograniczeniu kalorii w nadziei, że polepszy to stan zdrowia i opóźni starzenie się, w oparciu o wartości określone przez zalecane dzienne spożycie poszczególnych składników odżywczych.



Pochodzenie
Dieta CRON powstała w oparciu o dane zgromadzone przez Walforda w projekcie Biosfera 2 oraz dziesięciolecia przeprowadzonych przez niego testów na zwierzętach.

W wyniku przeprowadzonych badań Roy Walford stwierdził, że myszy laboratoryjne karmione pożywieniem o zawartości kalorii niższej o 50%, jednak zachowującym składniki odżywcze, mogą żyć prawie dwukrotnie dłużej.

Roy Walford uczestniczyÅ‚ w programie Biosfera 2 jako lekarz oÅ›mioosobowego zespoÅ‚u zamkniÄ™tego wewnÄ…trz budynku projektu, gdzie żyli przez dwa lata (26 wrzeÅ›nia 1991–26 wrzeÅ›nia 1993). Ponieważ nie udaÅ‚o siÄ™ wyhodować spodziewanej iloÅ›ci jedzenia, dr Walford przekonaÅ‚ zaÅ‚ogÄ™ do stosowania jego diety opartej na ograniczeniu kalorii. PrzyniosÅ‚o to skutki w postaci znacznych spadków wagi i poprawy zdrowia.

Teoria
Twórcy diety CRON uważają, że każdy posiada swój "set-point" (złoty środek), tzn. specyficzną dla siebie wagę, którą zachowuje jedząc swoje zwykłe posiłki. Twórcy są przekonani, że "set-point" jest dziedziczony oraz wywodzi się z przyzwyczajeń żywieniowych nabytych w dzieciństwie. Twórcy sugerują, żeby stosujący tę dietę pozostawali na poziomie 10% do 25% poniżej swojego "set-point", gdyż wtedy dieta jest najbardziej efektywna.

Jako wytyczną do określenia "set-point" danej osoby stosuje się procentowe otłuszczenie ciała. Powinno ono, zdaniem twórców diety CRON, zawierać się pomiędzy 10-15% dla kobiet i 6-10% dla mężczyzn. Twórcy sugerują pomiar tłuszczu na skórze (zalecają tzw. "Fat-O-Meter"), pomiar przy użyciu niektórych wag elektronicznych i/lub pomiar bioimpedancji elektrycznej. Na podstawie uzyskanego wyniku otłuszczenia ciała i aktualnej wagi ciała określa się docelową wagę (poniżej "set point"), a następnie planuje i stosuje się do wyznaczonej diety aż do osiągnięcia zamierzonej wagi.

Ponadto twórcy diety CRON określają ograniczenie liczby kalorii, do którego powinno się dążyć na 20%. Rzeczywista ilość spożywanego pożywienia zależy od podstawowej przemiany materii (BMR) danej osoby, chociaż Walford wątpi w weryfikowalność narzędzi do jej określania. Przeciętne dzienne spożycie to 1800 kalorii.

Praktyka
Według zalecenia w książce autorstwa Walfordów, należy jeść trzy posiłki dziennie, jednak możliwe są odstępstwa. Stosujący dietę mogą dostosować liczbę posiłków do swojego rozkładu dnia: zwykle poprzez rozdzielenie posiłków bogatych i ubogich w kalorie. Twórcy diety zalecają też "suplementy", mając na myśli tabletki witaminowe oraz pewne wysoko odżywcze produkty (koniecznie ubogie w kalorie). Walfordowie nazywają te składniki "nutrient super-chargers" (super-dopalacze odżywcze); są to np. kombu, drożdże piwowarskie, otręby pszeniczne i zarodki pszenicy, grzyby Lentinula edodes, odtłuszczone mleko w proszku, soja i tofu.

Twórcy radzą przygotować osiem posiłków w wybranym dniu tygodnia, a następnie zamrozić je w celu spożycia w ciągu tygodnia. Nazywają ten proces "Quantity-Cook-and Freeze Option" (Opcja Ilościowego Gotowania i Zamrażania), zaś posiłki "One-a-day MegaMeals" (Jeden MegaPosiłek Dziennie). Pozostałe dwa dania w ciągu dnia można komponować dowolnie.

Dozwolone jest tworzenie własnych przepisów na posiłki. Walfordowie zwracają uwagę, że posiłki te powinny być starannie zaplanowane i zawierać wszystkie wymagane składniki odżywcze. Na swojej stronie internetowej udostępniają programy komputerowe do planowania diety.

źródło: wikipedia